icon1-small-en icon2-small-en icon3-small-en icon4-small-en icon5-small-en icon6-small-en icon7-small-en
Nadgrajena spletna stran projekta
Pridobivanje temeljnih in poklicnih
kompetenc 2018 - 2022

Lavra Slatenšek

Lavra Slatenšek, prostovoljka

Koliko časa se že ukvarjaš s prostovoljnim delom?

Izhajam iz t.i. »gasilske družine« in tudi sama nadaljujem to tradicijo. Že 22  let sem članica prostovoljnega gasilskega društva Poljčane, kjer LS-1opravljam različna manj in bolj zahtevna dela. Kot pionirka, stara komaj 5 let sem prodajala srečke na domači gasilski veselici in s tem pomagala pri pridobivanju sredstev za nakup nujne opreme, ki so jo gasilci potrebovali. Od 16 leta kot mentorica gasilske mladine učim mlade gasilskih veščin, z 18 leti pa sem postala tudi operativna gasilka s čimer lahko sodelujem na požarih. Sem bolničarka (certificirana prva posredovalka) in del ekipe prve pomoči v Občini Poljčane, kjer že desetletje pomagam zagotavljati prvo pomoč na različnih dogodkih v naši občini. Sem tajnica gasilske zveze Slovenska Bistrica, na Podravski regiji predsednica mladinske komisije, članica Mladinskega sveta GZS in članica arbitraže pri Gasilski zvezi Slovenije.

V času epidemij, različnih nesreč in izrednih situacij dobi prostovoljstvo in pripravljenost za pomoč še večjo težo? Ali si vpletena v kakšna dela povezana z Corona virusom – COVID – 19?

V občini Poljčane sem skrbnica načrtov zaščite in reševanja. Zato sem vse od začetka razglasitve epidemije angažirana v civilni zašiti Občine Poljčane. Opravljam razna administrativna dela, vsakodnevna priprava poročila o stanju v naši občini, vodenje evidenc zaščitne opreme, priprava dokumentov za delovanje sistema (status prostovoljcev, izkaznice ipd.). Aktivno sem bila vpletena tudi v pridobivanje zaščitne opreme (zbiranje ponudb, nabavo in delitev mask za večkratno uporabo), ki je bila še posebej v prvih tednih težko dobavljiva, na drugi strani pa potrebe po njej izjemno velike.  Sem tudi dežurna na e-mail in intervencijskem telefonu na katerega lahko pokličejo vsi občani, ki potrebujejo pomoč z dostavo hrane, zdravil, nujne zaščitne opreme, potrebo po varstvu otrok in prostovoljcev za pomoč. Veliko je tudi organizacije in usklajevanja.

Prostovoljno delo se pogosto omenja kot dobra ideja za nabiranje izkušenj in raziskovanje poklicev. Kakšno je tvoje mnenje?

Strinjam se, da je prostovoljstvo odlična priložnost za pridobivanje izkušenj tako za poklicno kakor tudi osebno življenje. Zase lahko rečem, da sem si s prostovoljnim delom pridobila dragocene izkušnje in kompetence na različnih področjih: administracije, sodelovanja v timih, poučevanja, komunikacije, javnega nastopanja, prve pomoči, tehničnega reševanja, sojenja v gasilko športnih tekmovalnih disciplinah, ravnanja v stresnih situacijah, organizacije itd..  Hkrati sem s prostovoljnim delom imela možnost raziskati različne poklice. Meni je pomagalo odgovoriti tudi na vprašanje Kaj bi pravzaprav rada počela v življenju?.  Zadnje pol leta zato veliko časa namenim študiju, da čimprej končam ter opravim izpite, ki so mi ostali na študiju prava. 

Kakšne so bile tvoje sanje glede kariere, ko si bila mlajša in kaj delaš danes?

Šele sedaj razumem mlade, ki so pred odločitvijo, kam se vpisati oz. kateri program izbrati. Sama sem imela kar nekaj izzivov glede svoje kariere, saj so se moje sanje iz dneva v dan spreminjale. Vedno so mi bile zanimive poslovne ženske, urejene in polne nekega znanja, zato sem se verjetno tudi odločila za študij prava. Vendar pa je v času študija mojo pozornost pritegnilo veliko različnih stvari, zaradi česar sem za nekaj let celo zanemarila študij. Aktivna sem bila na različnih področjih dela. Delala sem kot prodajalka v trgovini za ustvarjanje, organizatorka otroških zabav, vodila sem skupine, delala poslikave obraza, lotila sem se tudi t.i. »moških del« v gradbeništvu itd.. Danes delam kot zastopnica za različna zavarovanja. Lahko rečem, da sem počela res že marsikaj, zato mi nekateri rečejo, da sem ene vrste »multipraktik«.  

Kdo je po tvojem mnenju lahko prostovoljec in zakaj bi mladim svetovala prostovoljske aktivnosti?

Prostovoljec je lahko vsak, ki je odgovoren, delaven in zanesljiv predvsem pa pripravljen nameniti nekaj svojega časa za pomoč drugim ali koristno delo. Vsekakor je zelo dober občutek, ko nekomu pomagaš, občutek zadovoljstva in zagon za naprej. Vendar pa boste v kolikor se boste odločili za prostovoljstvo dobili še veliko več. Pridobili boste izkušnje, spretnosti in različna znanja, ki jih lahko predstavite delodajalcu, spoznali nove ljudi in stkali nepozabna prijateljstva, raziskali poklice in morda odkril, kaj si želite v življenju početi. Skratka. Prostovoljstvo je ena boljših šol za življenje in delo.

LS-2