icon1-small-en icon2-small-en icon3-small-en icon4-small-en icon5-small-en icon6-small-en icon7-small-en
Nadgrajena spletna stran projekta
Pridobivanje temeljnih in poklicnih
kompetenc 2018 - 2022

TKALNICA POKLICEV ZA FANTE = PUNCE

Povzetek projekta »TKALNICA POKLICEV ZA FANTE = PUNCE«

Projekt »Tkalnica poklicev za fante = punce« želi preseči spolne stereotipe, ki vplivajo na ključne odločitve učenk in učencev zaključnih razredov osnovne šole glede izobraževanja in kariernih poti. S tem bomo prispevali k doseganju enakosti žensk in moških pri odločanju za opravljanje deficitarnih poklicev in zaposlovanju ter k odpravljanju spolne diskriminacije na trgu dela.

S projektnimi aktivnostmi bomo: ozaveščali o pomenu enakosti spolov za skupno dobro tako moških kot žensk; opolnomočili učitelje/ce in strokovne delavce/ke na področju poklicnega usmerjanja, da se bodo lažje soočali z izzivom stereotipov, ki so prisotni v šolski kulturi, med učenci in učenkami, šolami ter zaposlovalci; informirali osnovnošolce o različnih možnostih izobraževanja na srednješolski in visokošolski ravni ter spodbujali zanimanje za izobraževanje in zaposlovanje v netradicionalnih izobraževalnih smereh in poklicih za njihov spol; prispevali k odpravljanju spolnih stereotipov, ki puncam in fantom preprečujejo, da svobodno izberejo pot na področju izobraževanja, glede na njihov potencial; prispevali k širjenju dobrih praks zaposlovanja žensk v tradicionalno moških poklicih in obratno ter iz »prve roke« kot vzglede oz. vzornike mladim predstavljali izkušnje opravljanja netradicionalnih poklicev.  

V začetku šolskega leta 2016/2017 bomo na 4 osnovnih šolah za učence in učenke zaključnih razredov in njihove starše, šolske svetovalne delavce/ke ter učitelje/ice, izvedli interaktivno delavnico Tkalnica poklicev za fante = punce, kjer bomo spodbujali razmišljanja o smereh izobraževanja, ki niso tipična izbira za določen spol. Organizirali bomo natečaj za pripravo prispevkov (likovnega dela, stripa ipd.) na temo »Ženske v tehniki, zakaj pa ne?/ Moški v predšolski vzgoji, zakaj pa ne?«.  V mesecu oktobru 2016  bomo v Mariboru organizirali zaključno konferenco, kjer bomo predstavili rezultate projekta. 

Podrobnejši opis projekta >>>>>

Interaktivne delavnice "TKALNICA POKLICEV ZA FANTE = PUNCE":

  • Osnovna šola Bojana Ilicha Maribor (4. oktober 2016, od 17. do 19. ure). Več >>>>>

  • Osnovna šola Gustava Šiliha Laporje (10. oktober 2016, od 17. do 19. ure). Več >>>>>
  • 2. Osnovna šola Slovenska Bistrica (11. oktober 2016, od 17. do 19. ure). Več >>>>>

  • Osnovna šola Martina Konšaka Maribor (12. oktober 2016, od 17. do 19. ure). Več >>>>>


Natečaj - povabilo >>>>>

 

Zaključna konferenca projekta "TKALNICA POKLICEV ZA FANTE = PUNCE" Konferenca-TKALNICA-POKLICEV

 

Na zaključni konferenci (18. oktobra 2016 v prostorih skupnostnega centra Tkalka), smo predstavili aktivnosti projekta Tkalnica poklicev za fante=punce. Prispevali smo k preseganju spolnih stereotipov, ki vplivajo na odločitve mladih glede nadaljnjega izobraževanja ter ozaveščali, kako pomembno je doseganje enakosti žensk in moških pri opravljanju poklicev, zaposlovanju ter k odpravljanju neenakosti na trgu delovne sile.

V programu si lahko podrobneje ogledate potek in vsebino konference.

 

Natečaj »Ženske v tehniki, zakaj pa ne?/ Moški v predšolski vzgoji, zakaj pa ne?« Natecaj-Risbe-KOLAZ

V okviru natečaja, so učenke in učenci zaključnih razredov osnovne šole v različnih tehnikah ter podobah ustvarili likovne prispevke. S pomočjo FaceBook-a (kjer so bila likovna dela objavljena) in številom všečkov, smo dobili 6 NAJBOLJŠIH IZDELKOV:

1. mesto: "pilotka"_ Naja Pečovnik Wutt, OŠ Bojana Ilicha Maribor
2. mesto: "gradbenica"_Nadja Spasovski, OŠ Bojana Ilicha Maribor
3. mesto: "cvetličar"_Maja Markovič, OŠ Bojana Ilicha, Maribor
4. mesto: "frizer"- Nastja Štern, OŠ Gustava Šiliha Laporje
5. mesto: "policistka"_Mirkala Podgornik, OŠ Bojana Ilicha Maribor in "pleskarka"_Klara Avberšek, OŠ Bojana Ilicha Maribor

Čestitke vsem ustvarjalkam in njihovim mentoricam, Marjeti Čas iz OŠ Gustava Šiliha Laporje in Andreji Štumpf OŠ Bojana Ilicha Maribor.

 

 

Projekt Tkalnica poklicev za fante = punce v medijih: 
http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-prvi-dnevnik/174433677
http://maribor24.si/lokalno/v-mariboru-delavnice-v-solah-proti-poklicnim-stereotipom/30510

  

TKALNICA POKLICEV

Kontakti: Urška Pavlič
E-naslov: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Telefon: 02 333 13 31
Spletna stranwww.fundacija-prizma.si

»Projekt financira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v okviru Javnega razpisa za sofinanciranje projektov s področja enakih možnosti žensk in moških za leto 2016.«

logo mddsz