Mednarodna konferenca žensk v gozdarstvu 2022

Objavil v.bajde dne

3. mednarodna konferenca žensk v gozdarstvu je potekala 27. in 28. maja 2022 v Waldcampusu v Traunkirchnu, ki se nahaja ob čudovitem jezeru Traunsee v Zgornji Avstriji. Na pobudo Dagmar Karisch-Gierer, predsednice združenja Forest Women v Avstriji, in mednarodnega projekta žensk v gozdarstvu Fem4Forest, se je v največjem gozdarskem izobraževalnem kompetenčnem centru v Evropi srečalo več kot 70 udeležencev iz 13 evropskih držav.

Osrednje teme konference so segale od krepitve in poglabljanja mednarodne mreže, do razvoja konkretnih aktivnosti in ukrepov za doseganje večje udeležbe žensk v gozdarstvu in lesni industriji v Evropi. Projektni sodelavci Fem4Forest so predstavili rezultate analize, ki je bila izvedena v okviru tega projekta, ter konkretne aktivnosti iz kampanje ozaveščanja ter programa usposabljanja in mentorstva. Ženske in moški so kot vzorniki povedali, kaj je potrebno za iskanje lastnega mesta v gozdarskem oziroma lesnem sektorju. Strokovnjaki za enakost spolov so poročali o učnih področjih ter pomembnih potrebah po komuniciranju in sodelovanju, da bi se dosledno in korak za korakom približali pravičnosti za vse spole.

Izjavo volje gozdarskih organizacij žensk iz Ukrajine, Poljske, Islandije, Nemčije, Slovenije in Avstrije lahko označimo kot zgodovinsko. 6 predstavnic si skupaj prizadeva ustanoviti mednarodno krovno organizacijo do konca leta 2022. Ta projekt je bil na zelo zanimiv način predstavljen udeležencem konference na večernem sprejemu v Seegasthof Hois’n Wirt v Gmundnu.

Mreženje, komuniciranje, sodelovanje in prenos znanja so bili osnova te v prihodnost usmerjene konference za ženske v gozdarstvu in lesni industriji. Ekskurzija v gozdarsko dejavnost samostana Kremsmünster v Almtalu, ki ga vodi ženska, je podprla druženje in pokazala, da imajo ženske svoje mesto v gozdarstvu.

Spletna stran projekta: >>>>>

Kategorije: Novice