OGROŽENA ZAPOSLITEV – KAKO NAPREJ?

V času vedno hitrejšega tehnološkega razvoja družbe, izzivom demografije, globalizacije trgov in trenutne pandemije COVID 19 je marsikomu težko slediti vsem novostim že na svojem delovnem področju, kaj šele v drugih panogah. Nenehne spremembe v svetu dela vplivajo na poslovanje delodajalca in posledično na nove delovne naloge ter delovna mesta. Tradicionalne karierne strukture zaradi sprememb hitro izginjajo in pojavljajo se nova področja dela. Spremembe zahtevajo od nas nenehno prilagajanje, učenje in inovativnost pri delu. Zato je pomembno poiskati odgovore na vprašanji: Kako lahko upravljam svoj razvoj kariere v teh nemirnih oz. karierno turbulentnih časih? Kako lahko z gotovostjo trdim, da sem v najboljšem položaju za izkoriščanje novih priložnosti? Ali mi bo v kratkem grozila izguba zaposlitve?

Razvoj nadaljnje kariere v podjetju, zaradi organizacijskih, kadrovskih in tehnoloških sprememb, je mogoč le pod pogojem, da spremembe razumete in ste pripravljeni sprejeti nove karierne izzive, tako da načrtujete izpopolnjevanje v znanju in kompetencah in ste pri tem pripravljeni vložiti svoj čas ter trud.

Tudi če pride do nenadne izgube zaposlitve, ki je čedalje pogostejši pojav, s katerim se dnevno soočajo ljudje po vsem svetu, za posameznika pomeni veliko življenjsko preizkušnjo, zato je razumljivo, da razmišlja o številnih vprašanjih. Dejstvo je, da so spremembe na delovnem mestu ali odpuščanje oz. izguba zaposlitve nekaj, s čimer se ne moremo boriti. Lahko pa se iz teh preizkušenj nekaj naučimo.

Sprejemanje in razumevanje nastale situacije je bistvenega pomena. To je tudi prvi korak, da se začne nova karierna pot. Razumeti je potrebno, da se je na velike življenjske spremembe, med njimi je tudi iskanje nove zaposlitve, potrebno pripraviti. Misel, da bo že kako, ne da bi pri tem vzeli stvari v svoje roke, je najslabša.

V primeru novih kariernih izzivov v podjetju ali na trgu dela, vam v projektu Štartaj kariero s potencialom! nudimo podporo pri nadaljnji karierni poti. Posebej se posvetimo vašemu prepoznavanju in razumevanju znanj in kompetenc, priložnosti v svetu dela ter postavljanju SMART ciljev z namenom ohranitve zaposlitve ali iskanja nove zaposlitve. Vodimo vas skozi sistematičen proces razvoja nadaljnje kariere, saj zagotavljamo podporo pri pridobivanju znanj, ki jih posamezniki potrebujete za hitrejšo prilagoditev in razvoj potenciala za obvladovanje novih nalog in delovnih izzivov. Ponujamo pogovor s kariernim svetovalcem, delavnice s področja socialnih veščin in načrtovanja kariere ter financiramo nacionalne poklicne kvalifikacije, strokovna izobraževanja, seminarje ipd., ki so ključna za delo in življenje.

Vsi zaposleni, ki se pri svojem delu srečujete s spremembami na delovnem mestu, tudi samozaposleni, ali tisti, ki vam grozi izguba zaposlitve in si želite dodatno podporo pri izobraževanju in kariernem razvoju, si lahko dodatne informacije pridobite na elektronskem naslovu Fundacije Prizma, startaj.kariero@fundacija-prizma.si oz. na telefonski številki 030 201 030.